5 zajímavých faktů o psech, které vás překvapí

Psi jsou našimi nejvěrnějšími společníky už po mnoho let, je tedy pochopitelné, že o nich chceme vědět co nejvíce. Připravili jsme si pro vás 5 zajímavých faktů o psech, které dokáží překvapit, jak úplné začátečníky, tak i zkušené chovatele.

1. Psí čich je 40x lepší než lidský

Oblast buněk, nacházející se v mozku, která je zodpovědná za detekci pachů je u psů přibližně 40x větší než u lidí. Psi tedy dokáží zachytit mnohem více pachů než člověk. Proto se psi často používají například k detekci omamných látek.

2. Psi se dokáží orientovat v čase

Je dokázáno, že psi dokáží rozpoznat rozdíl například mezi jednou hodinou a třemi. Dokonce pokud má pes nastavený pravidelný režim, je schopen předvídat budoucí události, jako je pravidelná procházka.

3. Někteří psi by dokázali v rychlosti běhu porazit geparda

Psi jsou od přírody stavěny na běh a pronásledování. Není proto údivem, že většina psů dokáže v rychlosti svého běhu překonat člověka. Nejrychlejší plemenem na světě je však Anglický chrt - dokáže dosáhnout rychlosti až 60 km/h.

4. Váš pes může být pravák nebo levák

Studie dokazují, že stejně jako lidé ruku, mají i psi preferovanou tlapu! Chcete-li zjistit, zda je váš pes pravák, nebo levák, podejte mi jeho oblíbenou hračku a pozorujte, jakou tlapkou po ní sáhne první. 

5. Psi jsou inteligentní jako dvouleté děti

Váš čtyřnohý mazlíček se může naučit více než 100 slov a gest, což staví jeho inteligenci a porozumění lidem na úroveň dvouletého dítěte. Díky jejich inteligenci se tak psi využívají pro různé druhy zaměstnání. 

 

Do you want to join this discussion? Log in and tell us what you think about this article!

Cookies are used on our website to measure website traffic, target ads and customize the view of website. Cookies you can find here.

Agree Disagree