Můžou být pes a kočka přátelé?

Řeč těla 

Jednou z hlavních překážek harmonického soužití mezi kočky a psy je jejich rozdílná řeč těla. Například u psů vysoký ocas a hlavu nahoru znamená, že vyzývají druhého jedince, u koček se jedná o signál, že se chtějí přátelit. Dalším příklad je vrtící ocas, který u psa ve většině případů značí štěstí. Avšak vrtění ocasu může také signalizovat velmi rozzlobenou kočku. 

Protože je jejich řeč těla tak rozdílná, často si špatně vyloží, co jim druhý chce říct. To může mít za následek spoustu poškrábaných nosů a vyděšené a zmatené jako kočky, tak i psy. Neznamená to ale, že si nikdy nemohou porozumět. Jejich soužití vyžaduje pečlivé představení a zvyknutí si na rozdíly v komunikaci. Jak tedy můžete pomoci tomu, aby se váš pes a kočka navzájem spřátelili?

První dojmy jsou důležité

Tip na to, jak docílit toho, aby se váš pes a kočka stali přáteli je začít správným představením. Udělejte si čas na jejich seznámení a nechte je, aby se mohli vzájemně očichat a zvyknout si na sebe před tím, než půjdou spát. 

Je to snazší, když jsou mladší

Pokud spolu kočka a pes vyrůstají od malička je mnohem větší pravděpodobnost, že se stanou přáteli. V rané fázi jejich života se spíše naučí rozumět řeči toho druhého a budou více otevřeni případnému přátelství.

Budování přátelství v dospělosti

Pokud navzájem představujete starší kočky a psy, měli byste si dát pozor na několik základních věci, které pomohou se vašim miláčkům cítit méně ve stresu. 

Ujistěte se, že vaše kočka má prostor k útěku. Může se jednat například o kočičí domeček vysoko tak, že se k němu pes nedostane. Psi jsou mnohem energičtější než kočky, a proto je toto místo klidu velmi důležité a může pomoci při budování pozdějšího přátelství. 

Je také důležité, aby měl váš pes dostatek pohybu. Pes, který je plný energie bude spíše kočku pronásledovat a obtěžovat, než pes unavený po dlouhé procházce. Dbejte na to, abyste se psem trávili dostatek času a zaměstnali, jak jeho tělo, tak i mozek.

Přátelství těchto dvou rozdílných druhů chce čas a nikdy nevznikne přes noc. Proto buďte trpělivý, jde především o to, dát vašim mazlíčkům dostatek prostoru, aby k sobě dokázali najít cestu.

Chcete se zapojit do diskuze? Přihlašte se a napište co si o článku myslíte!

Cookies jsou na našich stránkách užity za účelem měření návštěvnosti webů, cílení reklamy a přizpůsobení zobrazení webových stránek. Cookies najdete zde.

Souhlasím Nesouhlasím