Jak na disciplinované procházky?

Potřebujete-li znovu nastolit rovnováhu mezi sebou a svým psem, tak choďte na disciplinované procházky. Co to znamená? Znamená to to, že procházky budete strukturovat, psa vést a tím mu dávat jasné pokyny.

Zvláštností disciplinovaných procházek je jejich jasná struktura. Asi v 90 udáváte směr vy.

Přibližně 90 %  procházky váš pes zůstane soustředěně u vás, zbylých 10 %  bude mít volno, bude se moci vyprázdnit, všechno si očichat, pohrát si, odpočinout si, setkávat se s jinými psy...

V praxi to znamená, že 15 minut psa vedete – na vodítku nebo na volno. V této době by váš pes neměl nic podnikat na vlastní pěst – nesmí běhat, skákat, hrát si. V tomto čase nesmí dělat nic jiného, než vás následovat a jít vedle vás.

A právě přitom pracuje.

V jeho hlavě totiž je tato pro nás zdánlivě jednoduchá věc přirozenou prací. Prací vycházející z jeho přirozených instinktů. Zhruba v polovině procházky udělejte přestávku. Zastavte se na nějakém oblíbeném místě, případně si sedněte. Instinkt psovi napoví, že teď je čas provádět všechno to, na co předtím nebyl čas, protože přece musel pracovat.

Po 5 minutách psa přivolejte a bok po boku jděte disciplinovaně zpátky. Ať jste venku jakkoliv dlouho, přestávky vždy zabírají jen menší část celkového času.

Chodit na procházky je nejlepší způsob, jak psa navést do jeho přirozené pozice. Je důležité, abyste procházku již od začátku vedli vy sami, to znamená, že vedle vás by měl již vycházet z domu a ihned vás následovat.

Tímto způsobem svému psovi poskytnete jistotu, že vy jste ti lidé, kteří rozhodují. Pravý vůdce nedopustí, aby v jeho skupině zavládl zmatek a chaos, protože to by znamenalo stres.

Pokud máte dojem, že se psovi ve fázi ,,následování“ chce naléhavě na záchod, dejte mu pár sekund na to, aby se vyprázdnil, a pak jej zase ihned přivolejte k sobě a pokračujte v cestě.

Každý, kdo se svým psem třikrát denně vyráží na disciplinovanou procházku, výrazně přispívá k tomu, aby se pes cítil dobře, protože to napomáhá k jasné hierarchii. Díky disciplinované procházce můžete jednoduše předcházet možným konfliktům. Například, když jde někdo proti vám a váš pes se snaží zaujmout pozici ,,vůdce smečky“ (vztyčí uši, hlavu a ocas), což je jednoznačný dominantní postoj, tak mu tím, že jde vedle vás, dáváte na vědomí, že vy máte situaci pod kontrolou a že vy jste autorita.

Za pomoci disciplinovaných společných procházek brzy znovu získáte kontrolu. Váš pes bude šťastný, že vás smí následovat a tím pádem vám předat zodpovědnost.

Je naším úkolem psovi objasnit, že dokud je u nás, nemá se čeho bát, protože my přejímáme zodpovědnost.

Důležité je jen to, že to budete vy(!), kdo bude určovat, co smí, že to nebude on dělat samostatně.

Bez vodítka? Ne, děkuji!

Mnozí majitelé psů se domnívají, že jejich pes jim to bude mít za zlé, když ho uprostřed hry s jinými psy zavolají k sobě a připnou na vodítko. Jsou také toho názoru, že kvůli vodítku si jejich psi neužijí dost zábavy a volnosti, protože mu brání nadále spokojeně poskakovat.

Je to výborný příklad toho, jak my lidé svoje psy polidšťujeme. Ve skutečnosti to je totiž tak, že my sami si s vodítkem asociujeme nesvobodu. Pokud je v pořádku hierarchie, psovi vůbec nevadí běžet po boku své paničky nebo páníčka. Naopak, užívá si to, protože jeho přirozenosti odpovídá, že bude následovat šéfa. Cítí se být veden.

První, co se člověk musí naučit, je znovu si získat kontrolu coby velitel, šéf, ten zodpovědný. Když se bude chovat klidně a sebejistě, přestane mít strach a jeho smysly budou připraveny reagovat na signály psa a chovat se vhodným způsobem. V takovém případě může člověk vlastní suverenitou psovi ukázat, že na provokaci nemusí reagovat a místo toho mu může jít klidně dál po boku, protož e on má situaci pod kontrolou a lze mu důvěřovat. Kdo sám nedokáže svému psovi poskytnout bezpečí a tím pádem ho mít pod kontrolou, měl by si zjednat pomoc.

To, že jste schopni svého psa vést, mu musíte ukázat svým sebevědomím a vnitřním nastavením. Pokud to váš pes bude akceptovat, poběží za vámi nebo maximálně vedle vás. A naopak to znamená: pokud se žene dopředu, již převzal velení. Jemně do něj šťouchněte, a tím, že před ním podržíte ruku, mu dejte najevo, že s jeho chováním nesouhlasíte. Pokud tuto korekturu na první pokus neakceptuje, uveďte ho do podřízené pozice. Zastavte se a zůstaňte trpělivě stát, dokud se neuklidní a nezůstane vedle vás. To se jako vždy nejrychleji zdaří v případě, že vy sami zůstanete klidní a nenecháte se nakazit nervozitou svého psa.

Síla je v tobě samém, ne ve vodítku. Vždy na reakci psa je patrné, zda ho člověk skutečně vede klidně a sebejistě. V takovém případě totiž pes chodí perfektně na vodítku. Což je příznakem toho, že si počínáte správně.

Vodítko znamená klid, nikoliv vzrušení

Teprve když si pes vedle vás sedne, lehne, zívne, klopí uši, dívá se stranou, ustoupí dozadu, jsou to jednoznačné příznaky toho, že se uklidnil a podřídil. Nyní ho můžete vzít na vodítko. A kdyby opět začal být nervózní, zase počkejte, než se uklidní.

Chcete se zapojit do diskuze? Přihlašte se a napište co si o článku myslíte!

Cookies jsou na našich stránkách užity za účelem měření návštěvnosti webů, cílení reklamy a přizpůsobení zobrazení webových stránek. Cookies najdete zde.

Souhlasím Nesouhlasím