5 zajímavých faktů o psech, které vás překvapí

Psi jsou našimi nejvěrnějšími společníky už po mnoho let, je tedy pochopitelné, že o nich chceme vědět co nejvíce. Připravili jsme si pro vás 5 zajímavých faktů o psech, které dokáží překvapit, jak úplné začátečníky, tak i zkušené chovatele.

1. Psí čich je 40x lepší než lidský

Oblast buněk, nacházející se v mozku, která je zodpovědná za detekci pachů je u psů přibližně 40x větší než u lidí. Psi tedy dokáží zachytit mnohem více pachů než člověk. Proto se psi často používají například k detekci omamných látek.

2. Psi se dokáží orientovat v čase

Je dokázáno, že psi dokáží rozpoznat rozdíl například mezi jednou hodinou a třemi. Dokonce pokud má pes nastavený pravidelný režim, je schopen předvídat budoucí události, jako je pravidelná procházka.

3. Někteří psi by dokázali v rychlosti běhu porazit geparda

Psi jsou od přírody stavěny na běh a pronásledování. Není proto údivem, že většina psů dokáže v rychlosti svého běhu překonat člověka. Nejrychlejší plemenem na světě je však Anglický chrt - dokáže dosáhnout rychlosti až 60 km/h.

4. Váš pes může být pravák nebo levák

Studie dokazují, že stejně jako lidé ruku, mají i psi preferovanou tlapu! Chcete-li zjistit, zda je váš pes pravák, nebo levák, podejte mi jeho oblíbenou hračku a pozorujte, jakou tlapkou po ní sáhne první. 

5. Psi jsou inteligentní jako dvouleté děti

Váš čtyřnohý mazlíček se může naučit více než 100 slov a gest, což staví jeho inteligenci a porozumění lidem na úroveň dvouletého dítěte. Díky jejich inteligenci se tak psi využívají pro různé druhy zaměstnání. 

 

Chcete se zapojit do diskuze? Přihlašte se a napište co si o článku myslíte!

Cookies jsou na našich stránkách užity za účelem měření návštěvnosti webů, cílení reklamy a přizpůsobení zobrazení webových stránek. Cookies najdete zde.

Souhlasím Nesouhlasím